Mandľová torta
Autor: 
Náročnosť: stredná
Príprava surovín: 
Tepelná príprava: 
Spolu: 
 
Ingrediencie
Cesto
  • bielok z vajec 5 ks
  • práškový cukor 1 ¼ pohára (2,5 dl)
  • kukuričný škrob 2 PL
  • opražené pomleté mandle 2 poháre
Plnka
  • žĺtky 5 ks
  • horúce mlieko ½ pohára
  • maslo 300 g alebo menej
  • silná káva 3 až 5 PL alebo rum
  • práškový cukor ¾ pohára
  • broskyňový kompót
Postup
  1. Na papier na pečenie nakreslíme tri kružnice s priemerom do 23 cm. Obstrihneme s 2 - 3 cm rezervou a dáme na plech popísanou stranou naspodok.
  2. Mandľové lupienky opražíme na suchej panvici, dávame pozor, aby sa nespálili. Štvrť pohára si oddelíme na zdobenie a zvyšok pomelieme, ale nie úplne na jemno.
  3. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne pri šľahaní pridávame cukor a na konci ručne vmiešame mleté mandle. Sneh dáme do cukrárenskeho vrecka so širokým otvorom a obkreslíme kružnicu na papieri tak, že ju radšej zmenšíme ako zväčšíme. Ďalším kruhovým pohybom vyplníme stred, alebo jednoducho tam dáme sneh a natrieme špachtľou. Tento postup zopakujeme pri ďalších dvoch kružniciach.
  4. Rúru zohrejeme na 140°C. Vložíme plech s kružnicami do rúry / prípadne aj na dva plechy, pretože sa môžu sušiť-piecť naraz/. Pôvodný recept udával čas pečenia do dvoch hodín, moje cesto bolo upečené už po hodine.
  5. Vyšľaháme žĺtky s cukrom na penu. Za stáleho šľahania prilievame horúce mlieko. Dáme nad paru a ďalej šľaháme, kým nedostaneme pevnú zmes. Krém sa môže zraziť pri prehriati, tak občas misku zložíme z pary nabok. Ak sa nám narobia hrčky, prepasírujeme krém cez sitko.
  6. Za stáleho miešania po kúskoch pridávame zmäknuté maslo a kávový extrakt. Nakoniec krém necháme vychladnúť zakrytý fóliou, alebo vlhkou utierkou.
  7. Z upečených plátov cesta stiahneme papier a necháme vychladnúť. Natrieme krémom, do ktorého môžeme pridať nadrobno nakrájané broskyne, pár kúskov si ponecháme na zdobenie torty.
  8. Ja som nedávala broskyne priamo do krému,ale najprv natrela plát krémom a až tak ukladala natenko nakrájané plátky broskýň, ktoré som ešte natrela krémom aj zvrchu a prikryla druhým plátom, ktorý som potrela už len krémom a položila posledný plát. Krémom som potrela aj celú tortu, na vrch som poukladala mandľové lupienky a dala do chladničky stuhnúť.
  9. Záverečná dekorácia môže byť - najemno posypať práškovým cukrom a uložiť do vejárikov po 3 kusy nakrájané broskyne. Na povrch torty som nastrúhala mliečnu čokoládu. Tortu krájame širokým a naolejovaným nožom.
Poznámka
Tento druh torty je možné zaradiť medzi snehové /penové/, chuťou pripomínajú laskonkové pláty /podobný spôsob prípravy/. Kombinácia s broskyňami je vynikajúca. Torta je sýta, sladká, skutočne stačí jeden kúsok, ale je vynikajúca.
Recipe by Kuchárske recepty at http://www.kucharskerecepty.eu/mandlova-torta/